Povestea vieții tale poate avea și cai

Începem să ne scriem povestea vieții încă din foarte fragedă pruncie. Când suntem încă la vârsta în care nu ne putem exprima, absorbim ca un burete emoțiile, stările, reacțiile celor din jur și ne stabilim feluri de a reacționa și de a ne comporta pentru o viață întreagă. Povestea vieții nu are legătură cu o fabulație de copil sau cu perspectiva pe care o oferă întrebarea ”Ce vrei să te faci când vei fi mare?”. Scenariul vieții este un plan de viață pe care îl stabilim inconștient și care este influențat major de persoanele pe care le avem în preajmă în primii ani de viață.

Interesant este că acest scenariu se poate rescrie. Cu alte cuvinte putem recunoaște și analiza stări și reacții din viața noastră, putem să ne dăm seama ce legătură am cu noi și, mai mult decât atât, să analizăm dacă este sau nu cazul să le transmitem și copiilor noștri. O metodă foarte frumoasă și extrem de educativă, cu multe momente de ”AHA” este rescrierea scenariului de viață cu ajutorul cailor.

Se spune despre cal că ne-a fost mereu partener de autocunoaștere, dar și cunoaștere a lumii exterioare. În cazul propriilor povești de viață putem chema caii să ne fie ghizi și să ne înlesnească dezvoltarea de sine, dezvoltarea relațiilor cu cei din jur, crearea unui spațiu util de dezvoltare pentru copii.

Tatiana și Alexandru au împreună un puști simpatic tare, de 8 ani, Radu. Au acceptat provocarea de a participa la o sesiune de educație asistată de cai cu elemente clare de analiză psihologică. Înainte de a ajunge în preajma calului părinții au completat individual două chestionare phihoterapeutic  și au accetat o sesiune de analiză a chestionarelor  și a sesiunii asistate de cai, cu unul dintre psihologii proiectului.

O oră de interacțiune și lucru direct cu calul, un animal care cântărește lejer peste 450 de kilograme, ne impune un soi de noblețe și multă sinceritate. În cazul lor, Tatiana, Alex și Radu și-au dat seama că trebuie să își spună mai des lucruri simple, să se aprecieze mai mult și să lucreze în echipă. La nivel individual, Tatiana a înțeles că are mai multă încredere în copilul ei decât era conștientă că are, iar Alex a văzut câtă diferență face pentru familia lui să fie prezent și să își facă simțită prezența.

Cea mai importantă amprentă va rămâne în memoria tânărului Radu care a înțeles că părinții lui caută instrumente de dezvoltare pentru găsirea echilibrului în familie, în loc să țipe și să rezolve lucrurile forțat.

 

Photo by Victoria Borodinova from Pexels