Mentalitatea de campion și spiritul de echipă se construiesc și la manej

Comunicat de presa

București, 14 septembrie Horse Touch, parte a Asociației Asociației Internaționale de Educație Asistată de Cai, și sportivii Lotului Național de Paraclimbing înregistrează o premieră pentru România în domeniul educației asiste de cai, organizând un program de dezvoltare a echipei de cățărători cu deficiențe fizice, care ne reprezintă cu succes țara la nivel mondial. Horse Touch crează și livrează programe educaționale de leadership cu ajutorul cailor. Conform Asociației Internaționale de Educație Asistată de Cai (EAHAE), o asociație cu peste 200 de parteneri, în toată lumea, partenerul român Horse Touch organizează în premieră și în perfectă stare de siguranță,  un program dedicat persoanelor cu dizabilități, cu un număr atât de mare de participanți simultan – 3 persoane cu deficiențe de vedere și 3 persoane cu deficiențe de mișcare.

Colaborarea cu sportivii Lotului Național de Paraclimbing a început în luna mai 2021 și până în prezent aceștia au beneficiat de două sesiuni: una la manej, unde 6 sportivi cu deficiențe de vedere, dar și de motricitate au interacționat direct cu caii, într-o serie de activități alese special pentru obiectivul de accelerare a procesului de construire a echipei și una la Centrul de antrenament al Lotului.

”Am ales cu mintea și am lucrat cu inima, pentru că membrii Lotului s-au investit pe ei înșiși în acest program cu o impresionantă naturalețe, perfect conștienți că dizabilitatea le-a impus forme noi de adaptare și dornici să experimenteze. Ei au definit obiectivele: să își construiască echipa și spiritul de campioni, iar noi am construit un plan de lucru simplu, adaptabil în funcție de posibilitățile fizice ale participanților. Interacțiunea cu caii, deși este una atipică pentru mulți dintre ei, a fost prilej de învățare, de dovedire a curajului, construirii de încredere în sine și în echipă. Mergem mai departe și pregătim pilonul următor, pentru toți cei 14 membri ai Lotului Național de Paraclimbing. Construirea încrederii în echipă și a mentalității de campion este o călătorie pe care abia am început-o”, afirmă  Mădălina Vîntu Popa, coordonatorul Horse Touch, partener Horse Dream și membru EAHAE.

Programul a început în luna mai a acestui an, ca metodă de training și pregătire mentală a sportivilor din Lotul Național de Paraclimbing în vederea pregătirii pentru cele 5 competiții sportive internaționale din agenda 2021. Prima zi a presupus lucrul alături de cai, la manej – terenul special amenajat pentru activități sportive cu cai. Fiecare dintre activități a avut parte de introducerea instrucțiunilor de siguranță în ceea ce privește interacțiunea cu caii, explicarea exercitiului și utilitatea lui, dar și sesiuni de întrebări și răspunsuri pe baza acțiunilor propriu-zise din manej.  Ce-a de-a doua întâlnire a luat forma unei dezbateri pe baza experienței acumulate și identificarea temelor de lucru pentru următoarea sesiune de interacțiune cu cai.

”Am participat, alături de câțiva dintre colegii mei la unul dintre cele mai surprinzătoare programe de sudare a echipei. Suntem cu toții cățărători profesioniști și, din afară, escalada poate părea un sport individual, dar nu este. Lotul Național de Paraclimbing este o echipă tânără, care se consolidează, iar programul de dezvoltare alături de cai este metoda sinceră pentru a ne cunoaște, pentru a ne descoperi curajul, pentru a empatiza, pentru a construi încrederea. La primele sesiuni am participat doar 6 din totalul celor 14 membrii ai Lotului, iar următorul pas este să îi includem și pe colegii din țară pentru că acolo, la cai, am învățat ce să facem ca să avem încredere în noi înșine și în ceilalți”, afirmă Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și actual vicecampion la Cupele Mondiale de Paraclimbing care s-a desfășurat anul acesta la Innsbruck, Austria și Briançon, Franța.

Educația asistată de cai îi stimulează pe participanți să își dezvolte abilitățile de comunicare, îi ajută să își crească conștientizarea de sine, consolidează și inspiră munca în echipă, încurajează colaborarea și încrederea, atât la nivel personal, cât și la nivel de echipă. Toate aceste atribute sunt ușor transferabile în cadrul oricărei organizații, caii oferind contexte reale de învățate.

 

Despre Horse Touch

Horse Touch crează și livrează programe de formare de competențe de management și leadership cu ajutorul cailor, precum și servicii de consultanță în domeniul educației, resurselor umane și al vânzărilor. Participarea la o experiență de educație asistată de cai necesită o implicare completă a corpului, fără a avea nevoie de forță fizică. Nu poți spune unui cal ce să facă. Trebuie să îi arăți și să îl conduci.

Despre Lotul Național de Paraclimbing

Lotul Național de Paraclimbing este o echipă de cățărători profesioniști, cu diverse tipuri de dizabilități, inițiată și coordonată de Asociația Climb Again, o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE).  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

 

Preluare media:

Mentalitatea de campion și spiritul de echipă se construiesc și la manej